Zonder verleden geen heden.
De omstandigheden bepalen de mens. Ieder mens is uniek en als de mens de kans krijgt zich te ontwikkelen, creëer je vrijheid! Zo creëer je een land dat gebouwd is op mensen!
Hoe kwamen we eens aan onze zorgstaat? Waren dat niet de socialisten en communisten die daar voor streden na de oorlog?
Tijdzone in vogelvlucht:
18-30-1890, Maakte Marx een analyse (marxisme) – socialisme- Russische revolutie- Communisme- 1874 kinderwet, kinderen onder de 12 jaar mochten geen arbeid verrichten.
1930-1980, Crisis 1930, is gelijk aan de crisis van 1980, met dat ene verschil, dat het volk het in 1930 veel zwaarden had, omdat men toen nog geen zorgstaat had, dat betekende; geen werk, geen geld, geen geld, geen voedsel, flinke armoede, ziektes, hongerdood enz.
1950, opbouw verzorgingsstaat/solidariteitsstaat, mede door de CPN, die ook in het verzet zaten, hebben er voor gezorgd dat we een zorgstaat kregen, maar wel met behulp van het volk, die in opstand kwamen, ook anders dan nu. Zonder het socialisme/communisme/opstanding van het volk was er nooit een zorgstaat gekomen. Zo kwamen er solidariteit wetten in de Overheid, mede ook door het kabinet van den Uyl. Maar niemand kent deze geschiedenis nog, bedje gespreid en vinden het vanzelfsprekend. Maar plukken nog wel steeds de vruchten hier van, al zijn de vruchten inmiddels wel flink gekort. Ondertussen kramen ze wel kreten uit naar die rooien en of communisten, niet achterom kijkend dat zij voor jouw rijkdom nu streden.
Echter de idealen waar communisme voor staat daar is niks mis mee. Over de uitvoering en de vele vrijheidsbeperkingen in bijv een geloof, dat doet het systeem wel de das om en zijn ze veelal aan hun eigen succes ten onder gegaan. Hoogmoed komt voor de val. Maar neemt niet weg dat ze in ons Nederland voor veel goeds hebben gezorgd.
Gebrek aan kennis, onwetendheid en aannames geeft misplaatste discussies. Weet niet wat ergers is, feak news waar vaak wel een kern van waarheid in zit, of misplaatste discussie door onwetenheid. Maar goed verder met deze tijdzone.
In de jaren 60/70 is er hard gestreden voor de sociale zekerheid in ons land, dat is gelukt. Iedereen droeg een steentje (door middel van gedragingen aan belasting en volksverzekeringen) bij aan onze samenleving, waar we met ons allen een deel van uit maakte en met ons allen helpen we aan de opbouw van onze samenleving.
De loonverschillen waren niet zo hoog, want men wist dat we niet buiten elkaar konden, de een had de andere nodig om te kunnen ontwikkelen. De armoede drong zich in ons land terug. Hierdoor kreeg iedereen de kans zich te ontplooien, dus niet alleen de rijkere, ook onder de arbeiders gezinnen kwamen kopstukken naar buiten, want hun kinderen kregen de kans om zich te ontwikkelen. De boeren zoon ontdekte dat hij meer brains had en ontplooide zich tot bijv. ingenieur, dankzij de samenleving. Zonder deze voorzieningen, hadden alleen de rijkere onder ons de kans om zich te ontplooien.
De zorg, onderwijs, AOW (voor de ouderen) OV(spoorwegen) , PTT (post en Telecom), energiebedrijven (water, gas. Licht), volkshuisvesting, waren van de staat (overheidsbedrijven) De gehele samenleving betaalde hier aan mee.
1980 komst van het neoliberalisme- door het kabinet Kok en Lubbers, dag, dag, zorgstaat!! En geen volk op straat. En een nieuwe crisis voor onze deur! Privatiseringen van PTT, Spoorwegen en meer.......
1989 Val van de muur DDR. Door de val van de muur was er geen tegenwicht meer het neoliberalisme kon zijn vrije gang gaan. Dit betekende; terugkeer van de armoede. Belastingen bestaan alleen nog maar uit arbeid, niet meer uit vermogen. Solidariteit wetten, verdwijnen langzaam maar zeker uit het zicht.
Einde van de 20ste eeuw kondigt de terugkeer van de armoede in Nederland aan. De voedselbanken rijzen als paddenstoelen uit de grond, de samenleving verarmt weer. En wat doet het volk? Ze staan erbij en kijken ernaar en denken dat het niet help om weerstand te bieden! Wel gaan we de straat op tegen de corona regels, zwarte piet enz. Ondertussen bepaald de zorgverzekeraars welke medische hulp en medicatie vergoed wordt, hoezo vrije keuzen. Maar niemand staat hier voor op het malieveld.
In deze tijd van corona crisis laten we goed zien hoe verwend we eigenlijk zijn. Wellicht hebben we teveel vrijheid gekregen, we ons hierdoor direct beperkt voelen als er maatregels komen. We te afhankelijk zijn geworden van techniek. Kinderen niet meer weten hoe ze zich moeten vermaken, ouders met de handen in het haar zitten, want de baan opvoeden zijn ze verleerd. En zo lopen we allemaal vast door onze luxe en beperkingen. De zoveel mogelijkheden die er nog zijn zien we niet meer of zijn te min. Less is more overdaad schaad, dat blijkt nu wel heel duidelijk.
Open uw ogen, wie in armoede leeft, heeft geen vrijheid! Geen mens die nog de straat hiervoor opgaat en zich verzet, tegen de groeiende armoede, kosten die blijven stijgen en de lonen die niet mee stijgen. In de 21ste eeuw laat het volk zich verder kaal plukken, het ene schandaal van de overheid naar het andere schandaal (belastingdienst) en de Overheid/ zorgverzekeraars/ multinationals gaan er met de winst vandoor, alles voor de winst en de winst voor alles! Geeft de communisten, socialisten of wie dan ook maar solidair denkt de schuld, lekker makkelijk want dan hoeven we zelf geen verantwoordelijkheid te dragen, makkelijk toch.
De solidaire 🍒
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.