donderdag 17 september 2020

Nog steeds worden de armer, armer, de rijker, rijker. Hoe durven ze!!

 Armoede is niet van deze tijd, het was er altijd al, in Nederland even weg onder het beleid van het kabinet de Uyl, tot aan het paarse kabinet....... Maar leren we ooit uit her verleden? 

Thorbecke begreep de noden van zijn tijd. In de Grondwet van 1848 had hij een passage opgenomen die voorzag in een armenwet. Hij wilde een einde maken aan de willekeur en het paternalisme van de kerkelijke armenzorg. Armenzorg moest centraal worden geregeld. Deze gedachte was niet nieuw, want Vives had hier in 1526 al voor gepleit. Pogingen om in 1801 tot een landelijke regeling te komen, stuitten op verzet van de kerken en op een lege schatkist. Maar toen in 1848 overal in Europa revolutie dreigde, leek de tijd rijp voor een nieuwe stap. Thorbeckes plan was in 1851 klaar.

In 1998 kregen we te maken met Neo Liberale armoede. Pogingen tot politieke vernieuwingen liepen steeds op niets uit, Europa was vooral een economisch project en op de golven van het aandelenoptimisme leek alles op krediet te koop. conclusie, nee we leren niks uit het verleden en alles wat niet is geleerd, kan tot u worden wedergekeerd. 

Zie de video's in 'hoe durven ze'



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Shame on you! Is corona een vals alarm?

  Dr Bhakdi viroloog.  15 januari 2022 Dr Bhakdi is deze keer ontsteld, ongerust, emotioneel en boos. In de rumble video licht hij dit toe. ...