donderdag 24 september 2020

Loonheffing wat gebeurd daar mee?

In Nederland heeft bijna iedereen met belastingen te maken. Zichtbaar of onzichtbaar, direct of indirect, maken belastingen deel uit van het dagelijkse leven. Over salaris, alcohol, benzine, dividend, schenking, een prijs in de loterij en nog veel meer, moet belasting worden betaald.

Belastingen afdragen, loonheffing voor volksverzekeringen, zorgen ervoor dat een ieder recht heeft, op onderwijs, zorg, enz. Heel de samenleving betaald mee, goede zaak toch!? Jazeker wel, zonder dit alles, kan je het allemaal uit eigen zak bekostigen en dat is niet voor iedereen weggelegd.

Omdat iedereen mee bouwt in de samenleving, heeft een ieder recht op zorg, onderwijs, AOW enz. Maar gaat dit op een eerlijke manier? Wel als een ieder naar daadkracht gaat betalen, zoals bijv. in de Scandinavische landen gebeurd.

Gebeurd dit in Nederland ook zo? Vrees van niet! Pikken we dat, ja, tot nu toe nog wel, we zijn te passief om te strijden en laten ons dit gebeuren, laten ons meeslepen in een verkiezingsstrijd van lijsttrekkers die al van te voren hun monopoly spel en strategie klaar hadden. Het volk gaat hierin vaak mee, hoe wij onze stem uitbrachten, zijn we zelf deels verantwoordelijk voor, maar ook weer niet, hoe zwaar telt onze stem? 

De verandering begint bij ons zelf, willen we een verandering en willen we niet bloedde, waar we zelf niet verantwoordelijk voor zijn, zoals deze crisis, kom dan in actie!

In het 'Huishoudboekje van Nederland' is daar informatie over inkomsten en uitgaven te vinden. Het meeste geld gaat naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,  voornamelijk voor de kosten van de gezondheidszorg. Daarna gaat het meeste geld naar het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, dat veel geld uitgeeft aan sociale voorzieningen en de kinderbijslag. Derde post is het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vooral de salarissen van leraren en de studiefinanciering zijn grote uitgavenposten.

De kosten in Nederland voor zorg, onderwijs, defensie, sociale zaken, wegen enzovoort worden voornamelijk betaald door de bovenmodale inkomensgroepen met een inkomen.

Om te voorkomen dat belastingplichtigen ineens een groot bedrag aan inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen moeten betalen, houdt de werkgever of uitkeringsinstelling dit in op het loon of de uitkering. Dit gebeurt via de loonheffing (loonbelasting, premies voor volksverzekeringen en  werknemersverzekeringen en bijdrage aan de zorgverzekering).

Loonheffing over alle beloningen

Werkgevers moeten loonheffing afdragen over alle beloningen die zij aan hun werknemers verstrekken: salaris, vakantiegeld, overwerkloon, provisie, 13e maand, en loon in natura (bijvoorbeeld het privégebruik van een auto van de zaak). Wel mogen werkgevers bepaalde zaken onbelast vergoeden of verstrekken, zoals € 0,19 per afgelegde zakelijke reiskilometer. Via een elektronische loonaangifte dragen werkgevers en uitkeringsinstanties de loonheffing af aan de Belastingdienst.

Loonbelasting

Iedereen die in Nederland inkomen heeft uit een echte dienstbetrekking (werknemers) of een fictieve dienstbetrekking (zoals uitzendkrachten, stagiairs en topsporters met een door NOC*NSF verleende A-status), betaalt loonbelasting. Dit geldt ook voor mensen met een inkomen uit:

  • een volks- of werknemersverzekering, zoals een AOW-, WW- of arbeidsongeschiktheidsuitkering;
  • voorzieningen als de bijstand, IOAW, IOAZ;
  • aanspraken die de werkgever heeft verleend, zoals een pensioen.

De Belastingdienst heeft een aparte regeling voor artiesten en beroepssporters die geen zelfstandig ondernemer zijn en waarvoor dus ook loonheffing moet worden ingehouden.

Premie volksverzekeringen en werknemersverzekeringen

 Zo dragen we allemaal een steentje bij aan onze samenleving, nou ja allemaal.........

Wie alleen zwart werkt dus niet! Maar profiteert straks wel van een aow of bijstand, staan ze zelf hier wel bij stil? Of staan deze mensen in hun ego, net als de multinationals die in verhouding minder ophoest dan het gewone volk.

Mensen, belasting betalen is niet erg, als het goed besteed wordt en eerlijk en rechtvaardig gaat, krijg je er veel voor terug. Zweden is een mooi voorbeeld, 240 dagen ouderschapsverlof voor beiden ouders. Ook Noorwegen heeft een lang ouderschapsverlof. Hier staat tegenover dat je wel meer belastingsgeld betaald, dan wij in Nederland. Wij Nederlanders willen veel, voor een 10 euro cent op de eerste rang zitten, maar als we meer belasting moeten gaan betalen...........Is ons land echt klein!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Shame on you! Is corona een vals alarm?

  Dr Bhakdi viroloog.  15 januari 2022 Dr Bhakdi is deze keer ontsteld, ongerust, emotioneel en boos. In de rumble video licht hij dit toe. ...