donderdag 24 september 2020

Was Karl Marx wel een communist?

Zodra we het woord communisme of socialisme horen vallen, trek men een zuur gezicht en komen er vooral vooroordelen los. Zo gaat dat meestal met alles waarvan we alleen de klok van hebben horen luiden en niet weten waar de klepel hangt. Een gebrek aan inzicht en kennis brengt veel misstanden/vooroordelen in de wereld. Lezen is weten.

Wist u dat, het idee van een klasseloze maatschappij al ontstond in het oude Griekenland? Plato beschrijft het in zijn boek Staat (geschreven ongeveer 380 V.Chr).

Vele associëren Karl Marx met het communisme, klopt dit wel?
De exacte definitie van het communisme varieert; vaak wordt het onterecht door elkaar gehaald met het socialisme, maar de marxistische theorie stelt dat het socialisme slechts een overgangsfase is op weg naar het communisme. Er zijn binnen het communisme verschillende stromingen, verdeeld van libertair (anarchistenautonomistenradencommunisten) tot autoritair (marxisme, leninisme, trotskisme, stalinisme). Marxisme is een theorie over communisme gebaseerd op de ideeën van Karl Marx.
 
Communisme is een sociale, politieke en economische ideologie die is gericht op de oprichting van een klasseloze, staatloze en socialistische samenleving opgebouwd op gemeenschappelijk eigendom van de productiemiddelen, waarbij iedereen produceert naar vermogen en neemt naar behoefte. 
 
Socialisme is een politieke maatschappijvorm gebaseerd op gelijkheidsociale rechtvaardigheid en solidariteit, of de verzamelnaam voor een verscheidenheid aan politieke en ideologische stromingen die naar een dergelijke maatschappij streven. Traditioneel wordt hiermee bedoeld dat de staat het verschil in economische macht, dat samenvalt met het verschil tussen arm en rijk, nivelleert en zo een einde maakt aan de klassenmaatschappij

Het marxisme is de sociaal-theoretische en politiek-filosofische grondslag voor talloze moderne sociale ideeën, scholen en denkrichtingen, gebaseerd op de ideeën en denkbeelden van Karl Marx en Friedrich Engels. Beperkt tot het politiek-ideologische vlak, vormt het marxisme de basis voor het moderne socialisme en communisme.

Begin van het communistisch tijdperk
In de nacht van 24 op 25 oktober namen de bolsjewieken een aantal strategische plaatsen in Petrograd in. De Voorlopige Regering werd zonder veel bloedvergieten verdreven en de bolsjewieken kwamen met Lenin aan het hoofd aan de macht. De veranderingen die Lenin in de april stellingen eiste werden doorgevoerd en Rusland begon aan zijn communistische tijdperk. De rest van Rusland werd tijdens de Russische Burgeroorlog onder de macht van de bolsjewieken gebracht. Hierin vocht een coalitie van anti-bolsjewieken tegen de regering. Deze coalitie werd uiteindelijk in 1923 verslagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Shame on you! Is corona een vals alarm?

  Dr Bhakdi viroloog.  15 januari 2022 Dr Bhakdi is deze keer ontsteld, ongerust, emotioneel en boos. In de rumble video licht hij dit toe. ...