Stel dat we iedereen in Nederland een basisinkomen geven, zonder voorwaarden. Klinkt te mooi om waar te zijn? Als we weten dat een deel van de bestaande banen gaat verdwijnen door robotisering en algoritmes, en dat het huidige stelsel van uitkeringen- en toeslagen te complex en beschuldigend en fraudegevoelig is, is het dan niet tenminste het onderzoeken waard? Gratis geld, te mooi om waar te zijn, maar is dit haalbaar? Bekijk de video van de VPRO gratis geld!
In de jaren '70 van de vorige eeuw ontvingen duizend families in het Canadese stadje Dauphin maandelijks een bedrag van de overheid, wat ze naar eigen inzicht mochten uitgeven. De hoogte van dit bedrag was afhankelijk van de inkomsten die het gezin die maand maakte: in een 'mindere' maand legde de overheid meer bij dan tijdens een maand met betere omzet. Evelyn Forget is hoogleraar economie aan de Universiteit van Manitoba in Canada. Zij is weer in dit onderzoek gedoken en zag dat in die tijd de kosten in zorg met 8 % daalde. Jongeren van dat basis inkomen gingen studeren.
Het basisinkomen. Het idee is niet nieuw: noties van een basisinkomen zijn al terug te vinden in Pakistan van 600 en in het werk van de achttiende-eeuwse filosoof Thomas Paine. In de jaren '70 kreeg het idee veel aandacht. Toch is een echt onvoorwaardelijk basisinkomen nog nergens op landelijk niveau ingevoerd. Wel zijn er wereldwijd meerdere varianten op het basisinkomen te ontdekken. Een overzicht van sociale experimenten met gratis geld.
Was het nu met de corona crisis (febr 2020) niet ideaal geweest als men een basisinkomen had? Zeker in de arme landen zoals bijv. Brazilie, daar kan een lockdown eigenlijk niet, want wie niet kan werken, heeft geen inkomsten en de kans groot is kan sterven van de honger!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.