maandag 28 september 2020

Restzetels kunnen een politieke partij breken! Maar wat zijn Reststemmen?

Dan zijn er nog restzetels, stel; een partij krijgt 380.000 stemmen, dat zijn dan zeker 6 zetels 6 x 60.000= 360.000 maar er blijven dan 20.000 stemmen over, dat zijn reststemmen. Soort koehandel, handje klap..

Wat gebeurd hiermee?

Ook partijen die niet genoeg stemmen hebben gehaald voor 1 zetel, blijven er reststemmen over. Deze restzetels worden via een nogal ingewikkelde rekenmethode verdeeld onder de grootste partijen. Zie duidelijke video van het NRC KLIK HIER

Erg democratisch is het niet, want een stem gaat ineens naar een partij waar men niet op had gestemd. Als men het eerlijk wilt doen, zeker bij een partij die het niet heeft gehaald, zou het beter zijn een stem nietig te verklaren. Eigenlijk zou dit ook goed en het eerlijkst zijn voor de reststemmen van de zittende partijen. Zou het niet beter zijn om een andere eerlijke manier te bedenken voor deze reststemmen? bijvoorbeeld het afschaffen van die reststemmen. 

Bijv. dat, de partij zijn reststem wel behoud, dit doorslaggevend kan zijn om een coalitie te vormen, bijv. partij A heeft 6 zetels + 20.000 reststemmen, partij B 6 zetels + 28.000 reststemmen, dan heeft partij B duidelijk meer recht om mee te regeren. Geen ingewikkelde berekeningen meer, zodat een stem ineens gaat naar een partij waar het nooit gewenst was en alleen de zetels gaan mee naar de 2e kamer.

Echt zuiver op de graad, gaat onze stemstelsel niet. 

 De solidaire kers © augustus 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Shame on you! Is corona een vals alarm?

  Dr Bhakdi viroloog.  15 januari 2022 Dr Bhakdi is deze keer ontsteld, ongerust, emotioneel en boos. In de rumble video licht hij dit toe. ...