zaterdag 19 mei 2018

Democratie in Nederland

Wist u dat er een indirecte democratie en een directe democratie is?
In Nederland hebben we een indirecte democratie ook wel representatieve democratie genoemd. Veel mensen realiseren zich dit niet, laat staan dat ze het weten. Want iedereen heeft het over onze democratie, zelf de politici, bewust of onbewust?

Wat houd een indirecte democratie in? 
De bevolking is niet rechtstreeks betrokken bij belangrijke overheidsbeslissingen, maar slechts indirect via een gekozen volksvertegenwoordiging: het parlement. dwz men hoort de stem van het volk aan, maar het heeft geen bindende factor. 

Bij deze vorm van democratie worden niet of nauwelijks referendums gehouden, omdat het geen bindende factor heeft zoals bij een directe democratie. Echter wordt er bij een referendum wel meer rekening gehouden met wat het volk stemt, maar dan nog kan bijv. een Overheid of Gemeente het afwijzen.

Wat is directe democratie?
Directe democratie houdt in dat burgers, als zij dat willen, steeds politieke besluiten zelf kunnen nemen. Dit is niet strijdig met een parlementair stelsel. Echte referendumstaten als Zwitserland, Californie, Oregon enz. combineren een parlementair stelsel en scheiding van machten met een levendige directe democratie.
Waar bestaat directe democratie?
Zwitserland is het enige land ter wereld met een echt uitgewerkte directe democratie op nationaal niveau. Elke grondwetswijziging moet automatisch door de bevolking worden goedgekeurd. 50.000 Zwitsers kunnen een referendum aanvragen over een parlementaire wet, 100.000 personen kunnen een referendum aanvragen over een door henzelf geschreven voorstel. Er worden 4 jaarlijkse stemdagen gehouden waarop elke keer meerdere federale en nationale en gemeentelijke referenda gehouden worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Shame on you! Is corona een vals alarm?

  Dr Bhakdi viroloog.  15 januari 2022 Dr Bhakdi is deze keer ontsteld, ongerust, emotioneel en boos. In de rumble video licht hij dit toe. ...