donderdag 24 september 2020

Wat zijn de confessionelen partijen en waar staan ze voor?

Confessionalisme baseert haar politieke opvattingen op haar geloofsovertuiging. In Nederland is dat vooral het (Joods-) christelijke geloof. Het confessionalisme kent een aantal varianten met de afwisseling van christelijke geloofsrichtingen: rooms-katholiek, gereformeerd en hervormd. Gemeenschappelijk zijn christelijke waarden als naastenliefde en de nadruk op harmonieuze samenwerking.

Een uitgangspunt in het christelijk geloof is dat God een bedoeling met de wereld heeft. Mensen moeten proberen zich te richten naar Gods wil. Juist omdat God een bedoeling met de wereld heeft, moeten de mensen samenwerken: verschillen tussen mensen zijn er niet voor niets. In het confessionalisme spreken we van een organische staatsopvatting: zij zien de samenleving als een lichaam, waarvan de afzonderlijke delen alleen maar kunnen functioneren omdat zij onderdeel uitmaken van een groter geheel waarin alles een vaste plaats en taak heeft. God heeft de wereld en de mens geschapen en er zit dan ook een goddelijke ordening en bedoeling in de natuur. De mens heeft daarom de taak om als een goede rentmeester te zorgen dat de aarde leefbaar blijft. Hiermee wil het confessionalisme in de brede zin ook zeggen dat de mens zijn medemens moet helpen. Het confessionalisme pleit voor gespreide verantwoordelijkheid: burgers moeten voor elkaar verantwoordelijkheid en zorg op zich nemen en de overheid moet mensen niet te veel uit handen geven. Als het de burgers niet lukt, dan neemt de overheid de verantwoordelijkheid op zich om iets te bereiken.

De politieke partijen in Nederland waar we het confessionalisme in terugvinden zijn:
het Christen-Democratisch Appèl (CDA), dit is een fusie van drie grote confessionele partijen: de katholieke KVP, de hervormde CHU en de gereformeerde ARP. En daarnaast kent Nederland ook nog twee kleinere confessionele partijen, namelijk de streng orthodoxe Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) Ende sociaal-christelijke ChristenUnie (CU)

bron mens en samenleving

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Shame on you! Is corona een vals alarm?

  Dr Bhakdi viroloog.  15 januari 2022 Dr Bhakdi is deze keer ontsteld, ongerust, emotioneel en boos. In de rumble video licht hij dit toe. ...