woensdag 30 september 2020

Betaalbare zorgpremies zonder eigen risico, kan dat?

Goede en toegankelijke zorg is onmisbaar voor iedere beschaafde samenleving. De gezondheid van de bevolking hoort centraal te staan, niet ‘de marktwerking’.  In deze corona tijd zien we goed het effect van deze marktwerking, dat is niet ten gunste van onze samenleving laat staan gezondheid. De overheid roept wel, we hebben de beste zorg van Europa. Nee, dat hebben we niet in mijn ogen, we lopen hopeloos achter de feiten aan, het is armoede in rijk Nederland. We willen ook vaak weer eerst zelf het wiel uit vinden, zoals bijv. bij de Bacteriofagen. Toch gek dat we op de  EHCI-lijst wel hoog scoren, dit komt in mijn ogen niet geloofwaardig over! Gijs van Loef laat zien dat Nederland faalt in coronatijd! Hoezo hoge score, je kan je afvragen waar bij EHCI (Europe Health Consumer Index) op wordt gelet! 

In Nederland moet je kunnen rekenen op de zorg die je nodig hebt, dit kunnen we niet! Hier doet de bureaucratie nog een schepje bovenop. We kunnen wel hoog inzetten door het betalen van de hoge zorgpremies en het ophoesten van het eigen risico, wat ongeveer gelijk staat aan 'boete op ziek zijn'. Maar dan is er ook nog, een eigen bijdrage. Een eigen bijdrage betaal je namelijk zelf. Deze eigen bijdrage hebben vele niet in de gaten!

Wat is het verschil? Op de site van Independer kunt u lezen dat:

Het verplicht eigen risico betaalt iedere Nederlander van 18 jaar en ouder voor zorg die hij of zij uit de basisverzekering krijgt. In 2020 is dit de hoogte van het verplicht eigen risico € 385,-. Je kunt er voor kiezen je eigen risico te verhogen met het vrijwillig eigen risico. Dit gaat in stappen van € 100,- tot maximaal € 500,-. Dit komt dus bovenop de € 385,- verplicht eigen risico. Je zorgpremie gaat dan omlaag maar, moet je wel meer betalen als je zorg uit de basisverzekering nodig hebt.

Het eigen risico:

·        geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering;

·        betaal je maar één keer. Maar elk jaar betaal je het weer opnieuw;

·        kun je niet afkopen of aanvullend verzekeren​.

Eigen bijdrage betaal je zelf

De eigen bijdrage is het deel van de rekening dat je altijd zelf moet betalen. Ook als je je eigen risico al opgebruikt hebt. Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten om de kosten van de eigen bijdrage vergoed te krijgen.

De eigen bijdrage:

·        kan voor verschillende soorten zorg zijn. Bijvoorbeeld medicijnen;

·        kun je voorkomen of beperken door bijvoorbeeld andere zorg, een andere zorgverlener of andere medicijnen te kiezen;

·        betaal je telkens opnieuw (dus niet eenmalig);

·        kun je vergoed krijgen uit een aanvullende verzekering.​

In sommige gevallen betaal je zowel je eigen risico als je eigen bijdrage. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor een gehoorapparaat. De basisverzekering vergoedt 75 procent, de overige kosten moet je zelf betalen. Dit is je eigen bijdrage.

Stel dat je een gehoorapparaat koopt van € 830,- per stuk. Hiervan wordt 75 procent door de basisverzekering vergoed. Dit komt neer op € 622,50. Heb je nog geen zorgkosten gemaakt die onder het eigen risico vallen? Dan moet je de eerste € 385,- zelf betalen. De overige € 237,50 (€ 622,50 - € 385) krijg je dus vergoed uit de basisverzekering.

De overige kosten van het gehoorapparaat (25 procent) worden niet uit de basisverzekering vergoed. Deze € 207,50 is je eigen bijdrage. Je betaalt dit bedrag zelf of je kunt hier een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Voorbeeld verschil eigen risico en eigen bijdrage

Dit moet toch anders kunnen? Is de 'Nationaal ZorgFonds' de oplossing? Zonder onnodige bureaucratie en geldverslindende concurrentie. En zonder eigen risico!

Welke personen en instantie staan achter het Nationale Zorgfonds? Klik hier

Wilt u ook betere zorg, maar vooral eerlijke betaalbare zorg, meldt je hier aan




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Shame on you! Is corona een vals alarm?

  Dr Bhakdi viroloog.  15 januari 2022 Dr Bhakdi is deze keer ontsteld, ongerust, emotioneel en boos. In de rumble video licht hij dit toe. ...