zondag 23 augustus 2020

Wat weet u van het congres van Wenen?

In 1815 tijdens het congres van Wenen werd besproken hoe een nieuwe aanval van de Franse voorkomen kon worden. De oplossing werd gevonden door sterke staten aan de grenzen van Frankrijk. Wenen besloot om de zuidelijke landen bij de noordelijke Nederland te voegen, hierdoor ontstond een land dat het grondgebied van het huidige, Nederland, België en Luxemburg omvatte (mini EU) 

In 1830 kwam er een Belgische opstand. De samenwerking tussen zuidelijke en de noordelijke Nederlanden verliep niet vlekkeloos. In feite bleven de landen vreemde van elkaar, ze waren niet zo eenvoudig aaneen te smeden. Zuidelijke Nederlanden voelden zich achtergesteld, bij de Nederlanders. 
Zo hadden ze evenveel vertegenwoordigers in de 2de kamer, terwijl zij meer inwoners hadden dan de Noordelijke Nederlanden. Ook moesten ze opdraaien voor de hoge staatsschuld van de Noordelijke Nederlanden. Komt dit niet bekend voor? Schijnbaar hebben we niets geleerd uit het verleden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Shame on you! Is corona een vals alarm?

  Dr Bhakdi viroloog.  15 januari 2022 Dr Bhakdi is deze keer ontsteld, ongerust, emotioneel en boos. In de rumble video licht hij dit toe. ...