maandag 10 september 2018

Kabinet verlengstuk voedingsindustrie

Beste lezer,

Wie al langer het onderwerp voeding en gezondheid volgt, weet dat onze Nederlandse regering vooral beslissingen neemt op basis van economische belangen. Onze gezondheid staat zeker niet op de eerste plek. Meer dan de helft van Nederland heeft overgewicht en is chronisch ziek. Waarom doet de politiek hier niets aan? 
Volgens Teun van de Keuken worden we geregeerd door een coalitie van Unilever en Coca-cola (1). Dat zou best is kunnen kloppen. Mark Rutte is dan ook een ex-Unilever medewerker (2). Onze minister-president is de beroerdste niet en opende onlangs nog een nieuwe Coca-cola fabriek in Dongen (3). Hij omarmt de komst van Coca-cola met hart en ziel, want de suikerwaterproducent verschaft niet alleen duizenden banen, maar ook miljoenen aan belastinginkomsten (4). Rutte komt ook weleens in het buitenland op bezoek bij Coca-cola (5).
In vele Europese landen is de suikertaks een groot succes, maar Nederland begint er niet aan. Ze sponsoren liever lightproducten via een btw-korting (6). Volgens door Coca-cola gesponsord onderzoek is suikertaks niet nodig, want een gebrek aan lichaamsbeweging zou het ware probleem vormen (7). Onafhankelijke onderzoekers denken daar heel anders over (8910). Omdat veel EU-landen wel over zijn gegaan op de suikertaks, probeert Coca-cola het verlies te compenseren door in de koffiehandel actief te worden (11).
De dividendbelasting wordt afgeschaft, maar tegelijkertijd gaat de BTW op groenten en fruit omhoog (12). Het moet ergens van betaald worden. Duidelijk een voordeel voor de grote bedrijven en een nadeel voor onze gezondheid. Sterker nog, het hele plan komt uit de koker van grote bedrijven zoals Unilever (13).
Een systeem waarvan is bewezen dat het mensen gezonder kan maken, is het aanbrengen van een stoplicht op labels, zodat iedereen – zelfs mensen die niet kunnen lezen – in één oogopslag kan zien of een product gezond is of niet (14). In steeds meer EU-landen wordt dit stoplichtsysteem ingevoerd, maar Nederland wil er maar niet aan (15). Volgens wetenschappers werkt het stoplichtlabel zeer krachtig in combinatie met de suikertaks in de strijd tegen overgewicht (16).
Dat er geen echt gezond beleid komt, komt hoogstwaarschijnlijk doordat dit de voedingsindustrie veel geld zal kosten. In Den Haag zijn er zeer veel lobbyisten actief, volgens schattingen tussen de 1300 en 25000 (1718). We zullen het nooit precies weten, want een echte lobbyist noemt zich geen lobbyist (19). Feit is dat veel politici na hun tijd als politicus aan de slag gaan als bestuurder bij een belangenbehartiger (20). Bedrijven zijn zeer goed in staat om invloed uit te oefenen in Den Haag en zo grotendeels te bepalen wat het beleid wordt.
Recentelijk is gebleken dat er vele giftige bestrijdingsmiddelen door boeren en tuinders worden gebruikt (21). Deze zijn gevaarlijk voor de gezondheid (2223). Helaas wordt hier door capaciteitsgebrek in de EU al jaren niets aan gedaan. Frankrijk heeft daarom het heft in eigen hand genomen en vanaf deze week vele bestrijdingsmiddelen verboden (24). Nederland kijkt uiteraard weer passief toe (25).
Vorige week berichtten we over de schadelijke kant van glyfosaat in onze voeding. Nadien bleek dat het in Argentinië zelfs glyfosaat regent uit de lucht (26). Het zit steeds vaker in ons eten (2728). Ondertussen steunt het Nederlandse kabinet de verlenging van de vergunning van glyfosaat in de EU (29). De NVWA heeft de glyfosaatwaarden van bier vastgesteld, maar niet openbaar gemaakt (30). Om aandacht te vragen voor de groeiende hoeveelheid bestrijdingsmiddelen in ons voedsel, vooral glyfosaat, willen we nu zelf bier laten testen in een onafhankelijk laboratorium. Die uitslag willen we wel openbaar maken. Naar aanleiding van de oproep van vorige week hebben we meerdere labs bereid gevonden om te testen. De kosten zullen zo’n 150 euro per biertje zijn. Het liefst voeren we de testen bij twee onafhankelijke labs uit. Daarom vragen wij graag om een donatie. Met jouw bijdrage kunnen we meer biertjes laten testen en een krachtiger signaal afgeven naar de industrie dat wij geen glyfosaat in ons eten willen. Op de politiek hoeven we in ieder geval niet te rekenen. Klik hierals je een steentje wilt bijdragen in de vorm van een donatie. Ik dank je hartelijk!
Zonnige en gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Shame on you! Is corona een vals alarm?

  Dr Bhakdi viroloog.  15 januari 2022 Dr Bhakdi is deze keer ontsteld, ongerust, emotioneel en boos. In de rumble video licht hij dit toe. ...