donderdag 27 mei 2021

Moeten we niet eerst de oceaan beschermen bij de aanpak van klimaatverandering? Wie vist hier nu achter het net?

 Trailer van de documentaire Seaspiracy

De oceaan is de grootste koolstofopslag op de aarde. Als je klimaatverandering wilt aanpakken moet je het allereerst de oceaan beschermen.

In maart 2021 lanceerde Netflix de documentaire Seaspiracy. Natuurlijk blijkt er weer veel te doen te zijn over deze docu. Zodra de waarheid boven komt, tegen een zeer been wordt getrapt, staat de macht op om het tegendeel te bewijzen, de ontkenningsfase gaat van start. Zo ook de directeur van VisNed, want hij vind dat een aantal cruciale vlakken niet kloppen. Maar wie vis hier nu achter het net? Daarvoor moet je zelf naar deze documentaire gaan kijken om daar achter te komen. Ik waarschuw je het is shocking en wie bezield is, die eet zeker geen vis meer. 

We zijn naarstig op zoek naar oplossingen voor ons klimaat probleem en voor welke problematiek dan ook, betekent winst voor de één meestal verlies voor de ander. Dat verlies waar het om geld draait en verlies van banen, daar huiveren we voor en terecht toch???  Nou deze vlieger gaat niet op met wat er gaande is in onze oceanen. Hierin ontbreekt elk breed draagvlak tot op heden en als deze impasse voortduurt heeft dit zeker alle gevolgen voor natuur, economie en de mens. Het gevolg: de dood voor de gehele mensheid, hiervoor sluiten hogere machten, klimaat en plastic instantie en andere instantie zoals MSC (blauwe vislabel) en WNF de ogen

Wij concentreren ons op de kruimel, CO2 uitstoot, plastic, boeren enz. Daar willen we uit, om uit de stikstof impasse te komen, toch? Daarom hebben Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, LTO Nederland VNO-NCW, MKB-Nederland en Bouwend Nederland afgelopen maanden de handen ineengeslagenSamen sterk aan voorstel voor aanpak die de vermindering van de uitstoot van stikstof stevig versnelt, de natuur versterkt! Dat kan met onze aanpak waar natuur en economie beiden beter van worden,’ aldus de organisaties. Hartstikke mooi, toch? Zouden zij Seaspiracy hebben gezien? Vrees als hun aanpakt werkt we niks aan het dreigende grote brokstuk gevaar van wat er gaande is op en in de oceanen, alles voor nopes is!! Want de oceaan moet als eerste beschermd worden, dat wordt heel goed duidelijk in de documentaire.

Hoe mooi het ook mag zijn dat SHELL verloren heeft en milieudefensie wint. Prachtig echt een overwinning. Maar als we de grote brokken niet eerst gaan aanpakken, het oceaan gebeuren met de visserij, slavernij, overbevissing, uitsterven van de belangrijkste bron (dolfijnen, walvissen en zelfs de haai) wat de oceanen in leven houdt, gaan we naar de haaien. Daar is die hele klimaattop een lachertje, of is het een afleiding van wat er echt gaande is? We pakken eerst de kruimels aan, de grote brokstukken laten we liggen. Kortom we doen wederom aan symptoom bestrijding i..v de oorzaak aanpakken, zodat we straks zijn uitgeput om de grote brokstukken op te ruimen.

Wat is er gaande? Ik citeer een stukje uit de docu, 'als dolfijnen en walvissen bovenkomen voor lucht te happen, bevruchten ze kleine waterplanten genaamd fytoplankton, die elk jaar 4 keer zoveel koolstofdioxide opnemen als het Amazoneregenwoud en tot wel 85% van de zuurstof die wij inademen produceren. Dus in een wereld die DRUK is met koolstof en KLIMAATVERANDERING, staat deze dieren beschermen gelijk aan de planeet beschermen! Want als dolfijnen en walvissen sterven en de haaien dan sterft de oceaan, gaan wij ook!!' Zo simpel is het. 

De vraag is dan, hoe lang willen we doorgaan met deze manier van visserij oorlog met de oceaan hierdoor de oceaan met al wat leeft niet kan herstellen, hierdoor volkeren die leven van de oceaan, dwz het hun voeding is, honger krijgen omdat ze bedreigd en zelfs gedood worden voor illegale visserij,  zich  dan elders  mee gaan voeden door middel van wilde dieren, die op hun buurt ziektes creëren onder de mens, denk hierbij aan het ebola virus. 

Er is hierin veel meer te verliezen, dan je baan en het economisch belang, want duurzaam vissen dat kan NIET in deze, zo legt Dr. Sylvia Earle Marinebiologist oceanographer explorer in de documentaire uit en waarom. Wat de organisatie met hun aanpak in het stikstofprobleem waarbij zij o.a zeggen;  'Bij mogelijke oplossingen voor de stikstofproblematiek betekent winst voor de één meestal verlies voor de ander,' klopt helemaal. Alleen met wat er gaande is op zee, als we dat NIET aanpakken, verliezen we alles. Dan zal je gaan beseffen dat geld niet eetbaar is om je honger en het happen naar lucht te stillen, dan zijn we echt te laat en houd alles op te bestaan. Maar of we dit ooit gaan inzien, boven ons kapitaal verlies...........

De oplossing is simpel, aldus captain Paul Watson van de organisatie 'founder of the sea', laat de zee met RUST. Hij legt dit ook goed en logisch uit in de documentaire. Er zijn veel groepen, klimaatverandering, bescherming, vaak zijn dat de NIET de "non profit" organisatie die onder de grote vlag van UNI LEVER en of Eart Island Institute, werken "just follow the money."  

Dan over slavernij gesproken....... dit kwam ook aan bod in de documentaire, hier valt zwarte piet bij in het niet, ook een kruimel. Wat er ook in het verleden is gebeurd, is niet goed te keuren of te praten. Hoe gruwelijk dit ook was, maar hierin blijven hangen en vissen in een dode oceaan, we vangen bot en vissen achter het net! Slavernij is nooit weggeweest en het speelt nog steeds ook op zee waarin Thaise, vooral jongeren, tot slaaf op een vissersboot moet werken. Waarom, zou zeggen kijk en huiver! 

Ik zeg na het zien van deze documentaire, 
EET VOORAL GEEN VIS OOK NIET DE DUURZAME, RED EERST DE OCEAAN OF WE GAAN ER ALSNOG AAN. 
 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Shame on you! Is corona een vals alarm?

  Dr Bhakdi viroloog.  15 januari 2022 Dr Bhakdi is deze keer ontsteld, ongerust, emotioneel en boos. In de rumble video licht hij dit toe. ...