maandag 17 september 2018

In de huidige maatschappij overheerst een hiërarchisch organisatiemodel


Op 11 september jl. keek ik naar een uitzending van Tom Egbers  Tom Egbersreist door Engeland”. Daar hoorde ik voor het eerst het woord Anarchisme. Een Engelse dame ging nooit naar de stembus omdat ze Anarchist was. Wat is een Anarchist? Ik ging op onderzoek uit en wat ik las beviel mij deels wel.

Wat las ik?
Anarchie (de, v); van het Griekse ‘αναρχος’ (an archos), zonder heerser.
Anarchisme (het; v); het nastreven van een samenleving waarin mensen leven zonder hogere macht of autoriteit (anarchie). Zoiets als "gelijke monniken, gelijke kappen".

Hiërarchie en horizontaal organiseren

Anarchisme is een politieke ideologie waarbij men streeft naar een samenlevingsvorm waarin mensen naast elkaar leven zonder een hogere macht of autoriteit. Deze samenlevingsvorm noemt men een anarchie. De centrale gedachte hierachter is dat geen enkel mens ondergeschiktheid aan een ander persoon of instantie erkent (bron).
Het anarchisme gaat uit van de gelijkwaardigheid van de mens, en dat elk mens het natuurlijke recht heeft om in vrijheid keuzes te maken hoe hij of zij wilt leven. Hieraan zitten natuurlijk beperkingen. Als deze gedachte consequent wordt doorgevoerd betekend dit dat de vrijheid van de één ophoud waar de vrijheid van de ander begint.
In de huidige maatschappij overheerst een hiërarchisch organisatiemodel. Dit betekend dat als je de machtsverhoudingen binnen een besluitvormingsproces schematisch zou uittekenen, deze er uit ziet als een piramide (zie figuur). Onderaan is de meerderheid van de mensen te vinden, zij hebben weinig te zeggen. Politiek gezien kunnen zij bijv. één keer in de vier jaar stemmen, maar kunnen niet werkelijk deelnemen aan de besluitvorming - evenals op de werkplek, waar vaak wel 'inspraak' is, maar men geen besluiten mag nemen. Economisch uit het zich zo dat geld hebben deuren opent, en een gebrek aan geld, deuren sluit.
Binnen het anarchisme is de idee dat de mens een sociaal wezen is, en hierom ook altijd in relatie zal staan met anderen. Dat betekend dat er aan de ene kant grote waarde wordt gehecht aan individuele vrijheid, maar daarnaast ook aan de relatie en organisatie van de gemeenschap. De mogelijkheid deel te nemen aan besluitvorming die van invloed is op de persoon, staat dan ook centraal. Dit geld voor alle facetten van ons leven: in onderwijs, het werk, thuis, de directe woonomgeving, de stad, regio etc.

Waar kapitalisme en liberalisme ons wilt verdelen en reduceren tot individuele eenlingen die compleet verantwoordelijk zijn voor het eigen welvaren, wijst het anarchisme dit soort individualisme af. Individuele vrijheid is wel degelijk belangrijk, maar iemands sociaal economische omstandigheden zijn een grote factor van invloed op welke kansen iemand in een samenleving krijgt.

De anarchistische wetenschapper en denker Peter Kropotkin toont in zijn theorieën echter aan dat binnen de dierenwereld samenwerking de grootste factor van overleving is. Samenwerking tussen dieren binnen hun eigen soort, maar ook tussen soorten onderling. Kropotkin ontwikkelde vanuit deze ontdekking het idee van de wederzijdse hulp (in het Engels mutual aid) door. Hierover schreef hij een boek dat voor het anarchisme bijdroeg aan de verdere theoretische uitwerking van een idee dat al duizenden jaren praktijk is binnen menselijke gemeenschappen. Het is voor het overleven van mensen essentieel om samen te werken en het vergroot daarnaast uiteindelijk de kwaliteit van het leven. Lees meer bron

STEMMEN Anarchisten (de meesten althans) stemmen niet. Niet alleen omdat er geen enkele partij is waar ze het mee eens zijn, maar vooral omdat ze het hele systeem, de parlementaire democratie, niet zien zitten. Ze willen hun verantwoordelijkheid niet uit  handen geven aan een stel bestuurders. Anderen zeggen als je niet hebt gestemd moet je ook niet protesteren, je hebt immers je kans gehad. Maar is er ooit democratisch voor de parlementaire democratie gekozen? Nee dus. Bron 

Ook ik ben erachter dat een stem in Nederland alles behalve dan een directe democratie is, dus ja ik snap zeker na 3,5 politiek zelf actief te zijn geweest dat mensen je op straat vertellen ' het heeft toch geen zin' . Ik geef ze groot gelijk, nadat ik het zelf aan de lijve ervaren hebt bij de Provinciale verkiezingen in 2015, dit zette mij aan het denken over het nut van (nog) te gaan stemmen!

Er is zelf een vrije bond van Anarchisme in Nederland.

Hoe denk u over het Anarchisme?








Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Shame on you! Is corona een vals alarm?

  Dr Bhakdi viroloog.  15 januari 2022 Dr Bhakdi is deze keer ontsteld, ongerust, emotioneel en boos. In de rumble video licht hij dit toe. ...