Door: Jan Severijns, IC verpleegkundige
"Als eerste wil ik aangeven dat het vanaf half maart 2020 tot juni 2021 een zeer drukke tijd is geweest op de IC; heel veel zeer ernstig zieke patiënten die vaak lang op de IC lagen en veel zorg nodig hadden. Daarbij moesten er extra IC-bedden gecreëerd worden waardoor er meer verantwoording kwam bij de IC verpleegkundigen en de IC artsen. Er kwam veel ondersteuning vanuit de verpleegkundigen vanuit de afdelingen, SEH, verkoever en anesthesie. Er moesten heel veel extra diensten gedraaid worden. In de zomer van 2020 was het een periode normaal, maar vanaf oktober 2020 werd het weer druk en dit hield aan tot en met juni 2021.
Er zijn mij wel zaken opgevallen die ik als vreemd heb ervaren. Bij de aanvang van de COVID periode in maart 2020 waren er geen geneesmiddelen om COVID te genezen (werd gezegd). Maar ik las toen al artikelen over behandeling met hoge doses vitamine C. Dit heb ik ook aan IC artsen gemeld. Sommigen hadden deze artikelen ook gelezen maar volgens hen was er geen wetenschappelijk bewijs dat dit zou helpen. Ik vond dit toen al onvoorstelbaar dat men dit niet wilde proberen. Vitamine C kan geen kwaad en nu gaan er mensen dood.
Later kwam daar de behandeling van hydroxychloroquine, zink en azitromycine nog bij waar Dr. Elens goede resultaten mee had bij COVID patiënten. Maar ook deze werden niet toegepast. Er is nog wel getest met hydroxychloroquine alleen, maar dan in een andere doses en zonder de andere twee medicijnen. Dit werd gestopt vanwege bijwerkingen.
Vraag: hydroxychloroquine werd getest als medicijn bij de ziekste mensen, die al op de IC lagen. Moet HCQ niet als vroegbehandeling worden ingezet?
Ja, Dr. Elens heeft hier successen mee geboekt in de beginstadia van COVID-19.
Intussen werden er wel allerlei andere medicijnen getest bij de COVID patiënten. Maar deze waren van de farmaceutische industrie zelf en waren vaak duur om te geven en ook daar zag je bijwerkingen. In de laatste periode werd er zelfs een medicijn gegeven dat bij chemotherapie gegeven wordt. Over bijwerkingen gesproken!
Na een tijd werd dexamethason, iv en oraal, standaard gegeven bij COVID. Ook dexamethason heeft veel bijwerkingen.
Momenteel wordt bij de COVID patiënten op de IC standaard tocilizumab gegeven, wat ook ernstige bijwerkingen kan geven, zoals bovenste luchtweginfectie en hypercholesterolemie. Maar dit kan dus wel.
Er kwam tevens veel informatie uit de hele wereld om extra vitamine D te geven bij COVID patiënten. Ook dit heb ik meerdere keren bij artsen aangegeven, en ook hier werd niets mee gedaan.
Later in 2021 kwam er in het elektronisch patiëntendossier een pagina waar bijgehouden kan worden welke vaccinaties een patiënt heeft gehad. Dit is heel kort redelijk bijgehouden, maar wat ik zag was dat er steeds vaker patiënten opgenomen werden met COVID die één of twee vaccinaties hadden gehad en toch nog COVID kregen, of een hartinfarct of andere bloedingen. Ik heb dit niet besproken maar ben dit zelf wat gaan volgen om te kijken of het vaak voor zou komen. Echter, al snel werd het blad met vaccinaties bijna niet meer ingevuld, toeval of met een gedachte erachter. Dit is ook geen deel van het protocol.
Vraag: Bij welk percentage van de patiënten die met COVID worden opgenomen is de vaccinatiestatus
opgenomen op het vaccinatieblad van het elektronisch patiëntendossier?
Mijn schatting is dat dat in 15-20% van de gevallen genoteerd is. Echter, in het patiëntendossier staat ook de anamnese. Wanneer ik die anamnese lees, kan ik er in ongeveer 70% van de gevallen achter komen wat de vaccinatiestatus van de patiënt is. Er wordt door meerdere ziekenhuizen naar buiten gebracht dat er met name patiënten met COVID worden opgenomen die niet gevaccineerd zijn. Als je dit niet bijhoudt, lijkt het alsof niemand gevaccineerd is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.