woensdag 23 december 2020

Is er al een zorg-wanhoop in Nederland?

We naderen het einde van 2020, wat een bijzonder jaar! We werden in de ban gehouden door een virus, het corona virus- Covid-19. Voorzorg maatregels werden gemaakt om besmettingen te voorkomen. We kwamen in lockdown's terecht. Een kleine groep voelde zich in hun vrijheid aangetast, een groot deel toonde begrip, "veiligheid boven vrijheid".  

Ik verbaasde mij wel om die mensen die de strijd aan gingen over de corona maatregels, stonden zijn echt voor de vrijheid of streden ze om eigen belang? En ja, op sommige punten hadden ze gelijk en op sommige punten waren het een stel verwende kinderen die hun zin niet kregen. 

Maar onbekend maakt ook onbemind. We zijn onbekend geraakt over het gevaar van virussen. Griep als normaal zijn gaan vinden. Het normaal zijn gaan vinden dat door griep mensen sterven, juist door onnodige besmetting en het gewoon door blijven lopen hiervan. Dus vechten we nu tegen de beperkingen die corona ons brengt. Ik vrees dat er in de toekomst meer pandemieën komen, zeker als we steeds dichter bevolkt raken en we het leeftrein van de dieren in gaan nemen, zoönose zullen dan meer en meer grip op ons krijgen. Hoe willen we hier dan mee omgaan, in vrijheid blijheid of veiligheid voor vrijheid?


Wat ik het meest zorgwekkende vind is, dat ik nooit demonstratie zie incl. relschoppers als bijv. onze zorgkosten maar blijven oplopen, bijna niet betaalbaar meer zijn en voor mensen in de bijstand dit al zeker telt. Hun vrijheid op goede zorg wordt beroofd, letterlijk en figuurlijk. Maar dan zie en hoor ik niemand op het malieveld. Onze strijd tegen de maatregels van corona zorgt ervoor dat we blind aan het worden zijn voor, de (stille) oplopende de kosten in het algemeen in ons land. En als er wel demonstraties zijn zoals onze boeren opkomen voor hun recht, hebben we daar weer gezeur over omdat men dan de boel ophoudt, men niet op tijd op hun werk komen enz. hierdoor......... Waar zijn we mee bezig mensen!

Zijn wij al op weg van wat er in Amerika gaande is, waar de zorg-wanhoop heeft toegeslagen, o.a. door de marktwerking. Arts, epidemioloog en emeritus hoogleraar Menno Jan Bouma legt dit op 23 nov 2020 uit aan journalist Robijn Tilanus van Oost-online, wat daar gaande is;

In de rijkere landen zijn in de laatste decennia de zorgkosten enorm gestegen, ondanks het afstoten van ziekenhuisbedden en IC-bedden. Ook in Nederland. Hier zijn sinds 2005 zo’n 10.000 bedden verdwenen en toch zijn de zorgkosten explosief gestegen.

Sinds de jaren 80 heeft de commerciële farmaceutische industrie steeds meer grip gekregen op de gezondheidszorg, door privatiseren en promotie van het marktdenken. Ook de productie van vaccins wordt steeds meer aan de commerciële farmaceutische industrie overgelaten.

De WHO (de belangrijkste raadgever van ons RIVM, en van de ‘RIVM’s’ van 191 andere landen) zet vanaf het begin van de coronacrisis heel erg in op een vaccin als belangrijkste aanpak tegen COVID-19. Hoe kijk de arts daar tegenaan?

De Verenigde Naties (waarvan ook de WHO deel uitmaakt) hebben een masterplan opgesteld voor de wereld. Met 17 doelen: de zogenoemde ‘Sustainable Development Goals’. Die doelen zijn op het eerste oog fantastisch: ze gaan over schoon drinkwater, onderwijs, emancipatie, werkgelegenheid enzovoorts. Maar als je inzoomt op ‘Gezondheid’ (het onderdeel waar de WHO over gaat) en je duikt daar dieper in, dan schrik je. Want het blijkt dan, dat het voor een groot deel over vaccineren gaat. En de commerciële farmaceutische industrie gaat de markt voor deze visie op gezondheidszorg bedienen. Nederland is nu bezig onze laatste nationale vaccinatie know-how te privatiseren. Dat baart mij zorgen.


Waarom baart dat zorgen bij de arts?


Omdat het niet verstandig is commerciële belangen een te grote rol te laten spelen in de medische zorg.

Ja, dat klopt inderdaad voor sommige terreinen, maar het gaat niet op voor de gezondheidszorg. Als jij als ouder een doodziek kind hebt, dan ben je bereid om alles te betalen: als je kind maar geneest. Het leven van je eigen kind: daar kun je gewoon geen prijs op plakken!

Op dit moment is er wereldwijd een tiental gigantische farmaceutische bedrijven die gemeenschappelijke belangen hebben (zoals bijvoorbeeld een soepeler regelgeving bij de goedkeuring van medicijnen) en daarom nauwelijks nog met elkaar concurreren. Deze bedrijven kunnen gezamenlijk de prijzen opdrijven.


Een voorbeeld: suikerziekte. Het medicijn daartegen heet insuline en een portie insuline kost een paar euro om te maken. Maar in de VS moet jij als ouder een paar honderd dollar betalen voor een portie insuline. En dat doen ouders, want het medicijn is levensreddend.

In de VS zijn de prijzen van sommige levensreddende medicijnen verhonderdvoudigd. Velen kunnen de medicijnen en de zorg die zij of hun kinderen nodig hebben niet meer betalen. Ze verkopen hun huis en alles wat ze hebben. Je noemt dat ‘zorg-wanhoop’. Op dit moment sterven er in de VS per dag een paar honderd mensen door zelfmoord vanwege ‘zorg-wanhoop’.

De grote farmaceutische bedrijven kunnen gezamenlijk ook regeringen onder druk zetten: ‘Als jij déze informatie verspreidt, of als jij dít medicijn niet goedkeurt, dan krijg je als land dát (levensreddende) medicijn niet meer van ons.’


In Nederland is het gelukkig nog lang niet zo erg als in de VS. Maar ook hier zijn de prijzen van medicijnen vaak al verveelvoudigd. De kosten van de zorg zijn de laatste tien jaar explosief gestegen – terwijl we ondertussen juist fors bezuinigd hebben op ziekenhuisbedden en IC’s. Onze vorige minister van volksgezondheid, Bruins, was bezig om deze misstand aan te pakken. Hij durfde het aan om een vuist te maken tegen een zeer machtige bedrijfstak: de farmaceutische industrie. Helaas trad hij af in maart 2020.


Aldus Arts, epidemioloog en emeritus hoogleraar Menno Jan Bouma


Vind u dit niet een wake up call? Dit is vele male ernstige, waard om hiervoor te strijden.

Er zijn veel meer zaken die echt onze vrijheid wegnemen, knok daar voor!


U bent nu gewaarschuwd waar het heen kan gaan!


Zie ook het interview van deze arts over ‘Virussen zijn net inbrekers. Je moet ze staande houden bij de voordeur’ 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Shame on you! Is corona een vals alarm?

  Dr Bhakdi viroloog.  15 januari 2022 Dr Bhakdi is deze keer ontsteld, ongerust, emotioneel en boos. In de rumble video licht hij dit toe. ...