donderdag 18 juni 2020

Milleniums leven in het nu, gisteren kennen ze niet, hoe komt dat?

Zonder verleden geen heden. De mensheid is al snel het verleden vergeten. De mensheid lijkt niet te willen veranderen, ja we zijn goed in alles willen veranderen, maar leren we wel van de lessen uit het verleden? Aan de oppervlakte lijken we anders, we ontwikkelen ons, we bedenken nieuwe regels, nieuwe levensstandaard. Elke (nieuwe) generatie omarmt het nieuwe en schaft het oude af.
De video laat duidelijk zien hoe onze jeugd zich tegenwoordig gedraagt, heel herkenbaar. Maar is dit hun schuld, of is dit de schuld van gebrek aan opvoeding en kennis door hun opvoeders?

Dit ondervind je als je in gesprek gaat met de millennium generatie (Y). Snijdt bijv. het onderwerp armoede in Nederland maar eens aan. Ze hebben daar hun eigen interpretatie over, zonder maar enige kennis of geschiedenis hierover te hebben opengeslagen. Natuurlijk denken niet alle millennia’s zo. Deze generatie is wel sterk verdeeld en het is de meest beschreven generatie. Zo hoef ik maar binnen mijn eigen gezin te kijken. In mijn beleving ligt het er ook aan in welk jaar ze zijn geboren. Geboren in het begin van deze generatie hebben ze veelal een liberale denkwijze een ‘ik’ denkwijze. Je ziet een verandering, die wat later zijn geboren. Deze laatste groep gooit het roer om, willen geen maatschappelijke druk, gaan hun eigen weg, met of zonder geld, ze rooien het zeker. Staan bewuste in het leven, dichter bij de natuur, leven minder materialistisch, leven klein behuisd, zijn zich meer bewust  van wat er speelt in de wereld.

Binnen mijn gezin zijn er 2 millennia’s kinderen, de oudste geboren in 1988 de jongste geboren in 1991. Zij leven beiden in 2 verschillende werelden. De oudste, zelf nu ook ouder, niet echt liberaal denkend, maar wel onder invloed van de partner die een zeer economische denkwijze heeft, ook uit een familie komt waar carrière de boventoon heeft. Dus is opgevoed met, hoogopgeleid, betaald beter, bereik je meer. Terwijl wij als ouder opvoedde met, laat geld niet de hoofdrol spelen in je leven, doe waar je gelukkig van wordt, zorg wel dat je je broek kan ophouden. Rijkdom zit in je hart, als je het daar vind, ben je al gelukkig met een hutje op de heide. De jongste heeft dit zeker zo letterlijk opgepakt. Heeft met zijn partner een camper gebouwd waar ze in wonen en door Europa reizen en werken in de natuur, als buitensport en Yoga begeleiders. Ze staan bewuste in het leven, halen hun kennis hier en daar op over het verleden en beseffen dat als we zo door gaan, we naar de afgrond lopen. Willen ook geen kinderen, we zijn al met teveel, zo vinden zij.  En iedere nieuw geboren mens is een vervuiler.

Maar wie weet het nog eigenlijk wel, hoe het was geregeld in Nederland? Weten we nog wel wie voor de armen in Nederland opkwam? Wie er voor hebben gezorgd dat er een zorgstaat in Nederland kwam, waar iedereen de kans kreeg om gezien te worden, om te kunnen ontplooien. Die geschiedenis wordt niet doorgeven. Terug in de tijd klik hier en hier.

Met name de babyboomers (protestgeneratie, 1945-1960), hebben er voor gezorgd, dat het bedje gespreid werd voor de NiX generatie (X, 1961-1980). Bij de NiX generatie begon de verwennerij, zij hadden het, het beste en hoefde nix meer te doen, dat hadden de vorige generaties al voor hen gedaan. Die de armoede hebben gekend, laagopgeleid waren omdat er geen geld was om verder te kunnen studeren, de hongerdood hebben meegemaakt in de crisis van de jaren 30 (de stille generatie 1925-1940).

Zonder verleden geen heden! Alleen hebben we dat verleden ver achter ons gelaten.  De nix generatie had het goed, misschien wel te goed. Gingen carrière gericht, bleven werken als men kinderen kreeg, zo ontstond de term,"het sleutelkind". Kinderen kregen de sleutel van hun voordeur, zodat ze naar binnen konden en waren opzicht aangewezen. Opvoeden....... tja, kijk naar onze generatie nu, dat laat de video ook in het begin zien, herken je het? Veel werd gecompenseerd met, veel speelgoed, verjaardagsfeestjes buitenshuis enz. Het verleden ver achter ons gelaten, worden de volgende generaties na de X en Y generatie, extreem verwend en beïnvloed door de gen X en gen Y.  Met als gevolg, ze letterlijk en figuurlijk niet meer achterom kijken, laat staan ze nog weten hoe wij aan onze zorgstaat en "rijkdom" zijn gekomen. Het zal een doorn zijn in het oog van de meeste, vooral millenniums, maar dit hebben we nog altijd te danken aan de arbeiders uit de vorige eeuw, de socialisten en communisten! Zij zijn echt niet tegen rijkdom, maar hebben wel iets tegen armoede en ongelijkheid. Toen zij ook mochten regeren, kwamen we uit de armoede, iedereen , ook de boeren jongen kreeg de kans om te studeren. Hier profiteren we vandaag de dag nog steeds van. Elke politieke stroming snoept er van mee, ook de grote kapitalist! Al is er al wel veel veranderd, sinds de komst van het paarse kabinet tot nu, met als gevolg, weer armoede en voedselbanken! Maar begin er maar niet over, want zo zeggen ze, dat ligt aan de mensen zelf, niet aan de staat, omdat het in Nederland goed geregeld is totdat......... je er zelf een keer mee te maken krijgt! Vergeet nooit het verleden eerlijk en goed door te geven,want zonder verleden geen toekomst waarin we nu varen.

Ik ben van de niX generatie, wij hebben beteren tijden gekend, zonder voedselbanken en armoede!
Betaalbare goede zorg, zonder marktwerking.
Betaalbaren studie voor iedereen.
Zorg dragen voor elkaar en met elkaar en niet ieder voor zich mentaliteit.

Weet waar je vandaar komt en wie je tot hier heeft gebracht!

In welke generatie zitten we nu? De Alpha generatie
Meer over onze (Alpha) generatie klik hier

De solidaire kers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Shame on you! Is corona een vals alarm?

  Dr Bhakdi viroloog.  15 januari 2022 Dr Bhakdi is deze keer ontsteld, ongerust, emotioneel en boos. In de rumble video licht hij dit toe. ...