maandag 11 maart 2019

Ik ga NIET stemmen en U?


Jouw stem geldt, is dat zo? In Nederland is men niet verplicht om te gaan stemmen (of dit verstandig is?). Iedereen vanaf 18 jaar mag gaan stemmen. Om niet te gaan stemmen, heeft zo zijn gevolgen, bijv. dat er partijen gaan regeren dat men liever niet had gezien. Stem van het volk is dus heel belangrijk, zou je denken. Maar wat als ik je nu zeg dat dit lariekoek is? 

Ik riep ooit zelf ‘niet stemmen is geen stem’. Tot ik zelf ben gevraagd om op de kieslijst te gaan staan. Ik was flink actief binnen mijn partij. Veel op straat tussen de hard werkende mens die het hoofd boven water moest houden. Veel mensen gehoord, veel zeiden ook, ik stem niet meer, het helpt toch niet. Sommige kon ik overtuigen anderen niet. Totdat…….


Wat u moet weten?
Dat het systeem dat nu geldt om een coalitie te vormen eigenlijk niet deugd! Het stem van het volk zou eigenlijk bindend moeten zijn (dit is het niet), zo voorkomt men kiezers bedrog. Eigenlijk is het volk een soort van informateurs, door te gaan stemmen, alleen gebeurd dit niet. Simpel gezegd, de partij(en) met de meeste zetels schuiven aan met een informateur en kijken wie ze erbij willen hebben.

Helaas gebeurd het maar al te vaak dat men zich verschuilt achter de verschillen die er zijn, zijn ze al dan niet te groot, dan gaat het feest vaak niet door. Mooi voorbeeld hiervan was dus het besluit in de Provinciealenstaten verkiezingen in maart 2015 in Gelderland. SP won toen aanzienlijk, PvdA verloor, maar uiteindelijk zit de PvdA er nog steeds in en SP staat langs de kant. De coalitie van 2011-2015 (VVD, PvdA, D66 en CDA) hadden hun plan allang klaar en wilde doorgaan op de oude voet. Dit is ze nog gelukt ook, dat klopt niet! Op deze wijze krijgt de andere partij, die het volk koos dan ook geen kans! Kiezersbedrog noemen we dat.

Erg democratisch is dit niet, nou ja wel bij een indirecte democratie en dat heeft Nederland. Dit houd in dat onze stem NIET bindend is. Ja nu begrijp ik helemaal de roep van het volk wel “het helpt toch niet” .

Wat gebeurd er met je stem als een partij geen zetel behaald?
Dit gebeurd vaak bij de nieuwkomers, of kleine partijen. In 2009 deed de Partij van de Dieren mee aan de Europese verkiezingen, ze haalde het net niet.

Waar gaat dan jouw stem heen?
Om 1 zetel te krijgen, moet een partij 60.000 stemmen behalen. Wanneer een partij deze kiesdeler NIET haalt, wordt dit NIET afgerond maar worden reststemmen en worden verdeeld aan één van de grootste partijen. Dit moet je niet willen, dus stem zeker wijs!

Wat zijn reststemmen? klik hier
Wat gebeurd er als je blanco stemt? klik hier

Nadat ik aan de lijve ondervond hoe ons stemsysteem werkt, heb ook ik besloten na 2015 niet meer te gaan stemmen. Maar het werkt alleen als heel Nederland NIET meer naar de stembus gaat, dan laten we pas onze stem luid horen. Ik stem niet meer wat doet U?

De solidaire kers © maart 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Shame on you! Is corona een vals alarm?

  Dr Bhakdi viroloog.  15 januari 2022 Dr Bhakdi is deze keer ontsteld, ongerust, emotioneel en boos. In de rumble video licht hij dit toe. ...