vrijdag 26 oktober 2018

Die zogenaamde marktwerking is mislukt


Deel dit en Sluit u aan en doe mee! https://nationaalzorgfonds.nl 

De drie IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland en het MC Slotervaart in Amsterdam zijn failliet. Dit betekent dat patiënten hun vaste behandelaar verliezen en 2000 mensen hun baan kwijt zijn. Het is bizar dat het voortbestaan van ziekenhuizen zonder inspraak van de bevolking volledig van commerciële zorgverzekeraars afhankelijk is gemaakt. Door de marktwerking in de zorg en de rol van de verzekeraars komen mensen in de knel, dat wordt deze dagen weer pijnlijk duidelijk. Wat een drama. 

Voor de medewerkers, die in complete onzekerheid zitten. Voor de patiënten van het ziekenhuis, die waarschijnlijk hun vaste zorgverlener verliezen en waarvan behandelingen zijn uitgesteld. En voor de toekomst van de zorg in ons land. Deze faillissementen zijn de ontmaskering van een verziekt systeem, waarin onze zorg steeds meer een markt is geworden.

Naast een drama, is het ook een schande. Zorg en faillissement, dat zou niet samen mogen gaan. Toen de banken failliet gingen door gokkende bankiers, werden ze met miljarden aan belastinggeld gered. Maar ziekenhuizen in ons land gaan failliet.

Zorgverleners die jaren met hart en ziel voor mensen hebben gezorgd, staan nu in de kou. Patiënten en familieleden verliezen hun vertrouwde hulpverlener en maken zich grote zorgen over waar ze straks terecht moeten. 

Die zogenaamde marktwerking is mislukt. Het wordt hoog tijd dat de gevestigde partijen in Den Haag dit ook zien. Woensdag is er in de Tweede Kamer een debat over de ziekenhuiszorg in Nederland en zullen wij een duidelijk beroep doen op de minister: grijp in!

De zorg is geen markt. Zorg dat deze ziekenhuizen blijven bestaan. Breek de doorgeslagen macht van zorgverzekeraars, geef zorgverleners meer zeggenschap en waardering en organiseer dat geld voor zorg ook naar zorg gaat.

Verandering is nodig. Wij willen een land waarin de zorg van ons allemaal is en niet van de markt en zorgverzekeraars. Daar heb ik uw steun bij nodig.

Op woensdag 31 oktober om 10:00 uur debatteert de Tweede Kamer over het faillissement van deze ziekenhuizen. Het wordt tijd dat de politiek afscheid neemt van dit stelsel dat de markt boven mensen stelt. 270.000 mensen hebben die oproep al gesteund. Deze week zien we dat de strijd die we voeren voor een solidair stelsel actueler is dan ooit. Wij gaan door!

Deel dit en Sluit u aan en doe mee! https://nationaalzorgfonds.nl 
Lilian Marijnissen & Nationaal Zorgfonds.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Shame on you! Is corona een vals alarm?

  Dr Bhakdi viroloog.  15 januari 2022 Dr Bhakdi is deze keer ontsteld, ongerust, emotioneel en boos. In de rumble video licht hij dit toe. ...